Iran zaplijenio nagradu koju je Mahsa Amini dobila od Evropskog parlamenta

Evropski parlament je ovu nagradu koju više od 30 godina dodjeljuje pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava dodijelio mladoj Iranki za slobodu misli

24.12.2023. 07:08
  • Podijeli:
Protest_Iran_Masha Amini_Foto Reuters-1664352607186.webp Foto: Reuters

Iran je zaplijenio nagradu Evropskog parlamenta Saharov koja je dodijeljena pokojnoj iransko-kurdskoj ikoni protesta Mahsi Amini, koja je umrla od posljedica maltretirana policije zbog strogih islamskih pravila odijevanja.

Iranske snage sigurnosti su oduzele nagradu njenom advokatu Mohamedu Salehu-Nikbaktu, koji je došao u Teheran da preda ovu evropsku nagradu porodici ubijene.

Kada je sletio na aerodrom, policija ga je zaustavila, ispitala, i osim nagrade, oduzela mu pasoš i telefon.

Evropski parlament je ovu nagradu koju više od 30 godina dodjeljuje pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava dodijelio mladoj Iranki za slobodu misli.

Ona je preminula u zatvoru usljed brutalnog postupanja policije, a nakon toga su nastali veliki protesti koji su trajali mjesecima i koji su jasno pokazali svijetu katastrofalnu situaciju s demokratijom u iranskom društvu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()