Iran potvrdio da će sarađivati sa IAEA-om u istrazi o česticama uranijuma

Dozvliće ponovno postavljanje uklonjene opreme za nadzor

04.03.2023. 20:15
  • Podijeli:
nuklearna-eletkrana-pixabay.jpg

Iran je potvrdio da će sarađivati sa agencijom UN za atomske kontrole u istrazi o česticama uranijuma pronađenim na neprijavljenim lokacijama i da će omogućiti ponovno postavljanje uklonjene opreme za nadzor, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/.

Agencija i Iran su objavili zajedničko saopštenje nakon povratka direktora IAEA Rafaela Grosija iz posjete Teheranu, dva dana prije sastanka odbora guvernera ove organizacije, u kojem su predstavnici 35 zemalja.

U saopštenju nema mnogo detalja, ali se pominje mogućnost značajnog unapređenja odnosa između dvije strane, zbog čega bi Zapad mogao da odustane od usvajanja nove rezolucije kojom se vrši pritisak na Iran, rekle su diplomate.

"Iran je izrazio spremnost da pruži dodatne informacije i pristup da bi se riješile najvažnija pitanja kada je riječ o zaštitnim mjerama", navodi se u saopštenju.

Grosi je rekao po povratku u Beč da je Iran obećao pristup informacijama, lokacijama i ljudima i da je to veliki napredak poslije višegodišnjeg zastoja u procesu kontrole atomskih postrojenja u Islamskoj Republici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()