IndiGo naručio 500 Airbusovih putničkih aviona

Historijski posao u avioindustriji

19.06.2023. 19:23
  • Podijeli:
avioni indigo reuters-649086df9ae50.webp Foto: Reuters

Indijska aviokompanija IndiGo kupuje 500 putničkih aviona od evropskog proizvođača Airbusa, saopćile su dvije kompanije u ponedjeljak, javlja Anadolija.

Najveća indijska aviokompanija nabavlja avione A320 u, kako su dvije kompanije ocijenile, najvećoj pojedinačnoj kupovini u historiji komercijalne avijacije.

Direktori obje kompanije objavili su dogovor prvog dana "Paris Air Showa", najvećeg svjetskog događaja u avio i svemirskoj industriji. Nisu objavili vrijednost nabavke, ali se vjerovatno radi o desetinama milijardi dolara.

Jedan od direktora Airbusa Christian Scherer kazao je kako dogovor o prodaji aviona pokazuje kako dvije kompanije demokratiziraju dostupnost putovanja avionima za milione ljudi u najbrže rastućem svjetskom tržištu.

Ovaj posao premašuje i nedavno potpisani ugovor u kojem Air India kupuje 470 aviona od Airbusa i rivalskog Boeinga.

Indijske aviokompanije pokušavaju odgovoriti na sve više zahtjeva rastućeg broja korisnika koji pripadaju srednjoj klasi.

Airbus tradicionalno objavljuje velike poslove na sajmu avijacije koji se svake godine održava u njihovoj matičnoj zemlji. Airbus je jedna od najvećih francuskih i evropskih kompanija i predstavljanje na pariskom sajmu je važno za njihovu javnu percepciju u Francuskoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()