I Estonija proglasila Rusiju terorističkom državom

Parlament Estonije (Riigikogu) proglasio je Rusku Federaciju terorističkom državom.

19.10.2022. 07:07
  • Podijeli:
Vladimir Putin na summitu ZND-a_SPUTNJIK_REUTERS-1665151998873.webp Foto: Sputnjik / Reuters

“Podržavajući poziv ukrajinskog parlamenta i međunarodnih organizacija, estonski parlament proglašava ruski režim terorističkim režimom čije se akcije moraju zajednički odbiti, a Rusku Federacija proglašava sponzorom terorizma“, navodi se u saopćenju Riigikogua.

U saopštenju, koje je u cijelosti prenio web portal “Politico“, estonski parlament je pozvao sve članove međunarodne zajednice da usvoje slične odluke.

Tako je Estonija, nakon Litvanije i Letonije, postala treća baltička zemlja čiji parlament je Rusiju proglasio terorističkom državom.

Ukupno je 88 od 101 poslanika podržalo prijedlog rezolucije koji je podnijet na glasanje u parlamentu, a deset poslanika nije učestvovalo u glasanju, dok je troje bilo uzdržano.

Estonija, Litvanija i Letonija pozvale su juče na osnivanje specijalnog suda za Ukrajinu i to uz podršku Evropske unije (EU) i međunarodnih partnera.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije objavilo je zajedničko saopštenje u kojem traži da takav sud istraži ruske napade, popuni postojeći pravosudni vakuum i osigura odgovornost Rusije prema Ukrajini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()