Hitna mjera! Kipar obustavio obradu zahtjeva za azil

Liban, koji je u dubokoj finansijskoj krizi, primio je stotine hiljada sirijskih izbjeglica.

14.04.2024. 18:46
  • Podijeli:
gaza pomoć kipar-65f54ce322dcd.webp Foto: AP Photo/Petros Karadjias

Kipar je obustavio obradu zahtjeva za azil Sirijaca nakon naglog povećanja broja nelegalnih dolazaka ovog mjeseca, saopštile su vlasti ostrvske zemlje.

Više od 1.000 ljudi stiglo je na Kipar čamcima iz Libana od početka aprila dok rastu tenzije na Bliskom istoku.

Kipar je zbog toga pozvao svoje partnere u EU da učine više da pomognu Libanu, kao i da preispitaju status ratom razorene Sirije, koja se trenutno smatra nesigurnom za repatrijaciju tražilaca azila.

"Ovo je hitna mjera i teška odluka da bi se zaštitili interesi Kipra", rekao je kiparski predsjednik Nikos Hristodulides.

Hristodulides i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen kasnije su razgovarali o mogućnosti da se Libanu ponudi pojačani paket ekonomske pomoći, saopštio je portparol Vlade Kipra.

Dogovoreno je da njih dvoje zajedno posjete Liban nakon što se obave pripreme, dodaje se u saopštenju.

Liban, koji je u dubokoj finansijskoj krizi, primio je stotine hiljada sirijskih izbjeglica. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()