Hamas tvrdi da je jedan od izraelskih zarobljenika umro od gladi

Guardian nije mogao nezavisno provjeriti ove tvrdnje

24.03.2024. 12:28
  • Podijeli:
Izrael Gaza Hamas Tunel Vojska-657f214f35856.webp Foto: AP

Hamas je objavio video o smrti izraelskog zarobljenika koji je navodno umro zbog nedostatka hrane i lijekova, prenosi Guardian.

“Iako je preživio napade izraelskih odbrambenih snaga, nije izbjegao nedostatak hrane i lijekova. Ono što ljudi u Gazi trpe zbog opsade i nestašice hrane i lijekova, patiti će i vaši zatvorenici,” navodi se u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Guardian nije mogao nezavisno provjeriti ove tvrdnje.

Posljednjih sedmica Izrael se nalazi pod žestokim kritikama za navodno opstruiranje pomoći glomaznom birokratijom, proizvoljnim uskraćivanjem dozvola i odbijanjem otvaranja glavnih pristupnih tačaka Gazi koje bi omogućile brz protok pomoći.

Prema riječima regionalnog guvernera Sinaja, Mohameda Shushe, 7.000 kamiona čekalo je u Egiptu da isporuče pomoć Gazi, ali inspekcijske procedure koje je zahtijevao Izrael zaustavile su priliv pomoći.

Izrael odbacuje optužbe, a glasnogovornici kažu da nema ograničenja za ulazak hrane, vode, lijekova ili opreme za sklonište u Gazu.

Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a, koji je u subotu posjetio egipatsku granicu sa Gazom, rekao je da je vrijeme da se “zaista preplavi Gazu pomoći za spašavanje života” i nazvao je gladovanje unutar enklave “moralnim sunovratom”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()