Hamas saopštio: Spremni za oslobađanje civila, ali ne i vojnika

Hamas taoce dijeli u dvije kategorije

28.10.2023. 14:13
  • Podijeli:
izrael hamas AP PhotoHatem Ali via Tanjug-652e4c9441c9a.webp Foto: AP PhotoHatem Ali via Tanjug

Palestinski militantni pokret Hamas je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmjenu zarobljenika sa Izraelom, izjavio je za RIA Novosti Musa Abu Marzuk, jedan od lidera militanata.

On je pojasnio da Hamas taoce dijeli u dvije kategorije: jedno su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmjena zarobljenika.

– Zarobili smo na stotine vojnog osoblja – dodao je Marzuk.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut do tada nezabilježenom raketnom napadu iz pojasa Gaze u okviru operacije “Poplava Al-Aksa” koju je najavilo vojno krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Nakon toga, militanti su ušli u granična područja na jugu Izraela, gdje su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce.

U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1.400 ljudi, uključujući 300 vojnika, a više od 5 hiljada je ranjeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju “Gvozdeni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj žrtava u ovim napadima na palestinsku enklavu, prema lokalnom Ministarstvu zdravlja, premašio je 7.300 ljudi, a preko 18.000 je povrijeđeno, prenosi Blic.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()