Hamas nakon odluke Vijeća sigurnosti UN-a: Pristajemo na razmjenu zarobljenika

Istakli su da su spremni uključiti se u proces razmjene zarobljenika

26.03.2024. 21:01
  • Podijeli:
hamas_anadolija -6575db2d33408.webp Foto: Anadolija

Palestinski islamski pokret Hamas pozdravio je poziv Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na prekid vatre, u objavljenom saopćenju.

"Naglašavamo nužnost postizanja trajnog prekida vatre koji vodi do povlačenja svih cionističkih snaga iz Pojasa Gaze i povratka raseljenih Palestinaca u domove iz kojih su bili prisiljeni napustiti", poručili su iz Hamasa.

Istakli su da su spremni uključiti se u proces razmjene zarobljenika.

"Također potvrđujemo našu spremnost da se uključimo u trenutni proces razmjene zarobljenika koji vodi do oslobađanja zatočenika i zarobljenika obje strane. Pozivamo Vijeće sigurnosti da izvrši pritisak na okupaciju da se pridržava primirja i zaustavi rat genocida i etničkog čišćenja protiv našeg naroda", saopćeno je iz Hamasa.

Hamas je ponovio pravo palestinskog naroda na uspostavu neovisne i suverene palestinske države s al-Qudsom kao glavnim gradom. Također je istaknuto pravo palestinskog naroda na povratak u svoju domovinu i njegovo pravo na samoodređenje, kako je propisano međunarodnim odlukama i međunarodnim pravom.

Hamas je naglasio potrebu da se zaštiti sloboda kretanja za sve palestinske građane, kao i kretanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući tešku opremu koja će biti korištena za misije spašavanja i oporavka hiljada ljudi koji su ostali ispod ruševina stvorenih izraelskim bombama.

Hamas je također izrazio zahvalnost na naporima Alžira i svih drugih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje su stale uz palestinski narod i radile na zaustavljanju agresije na Gazu.

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države suzdržale od glasanja, Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je trenutni prekid vatre između izraelskih snaga i palestinskog pokreta, kao i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika.

Rezoluciju je iznijelo deset izabranih članova tog tijela, a za nju je glasalo preostalih 14 članova Vijeća.

Alžirski ambasador pri UN-u Amar Bendjama izjavio je nakon glasovanja da su Palestinci "jako patili", navodeći da se "krvoproliće nastavilo predugo".

Washington se ranije protivio terminu "prekid vatre", a iskoristio je pravo veta kako bi odbranio Izral u ratu protiv Gaze, u kojem je ubijeno preko 32.000 Palestinaca, a ranjeno više od 74.694.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()