Guterres povodom Dana žena: Za okončanje patrijarhata potreban novac

Žene i djevojke su “rušeći barijere i razbijajući stereotipe”, dodao je, “postigle velike uspehe, ali se i dalje suočavaju sa ogromnim preprekama”

07.03.2024. 17:00
  • Podijeli:
antonio-gutteres-reuters.jpg

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je povodom Međunarodnog dana žena da je za "okončanje patrijarhata potreban novac.

“Moramo podržati ženske organizacije na prvoj liniji fronta. I moramo uložiti u programe za borbu protiv nasilja nad ženama i podstaći žensko uključivanje i liderstvo u ekonomijama, digitalnim tehnologijama, izgradnji mira i klimatskim akcijama”, naveo je on, saopšteno je iz UN Srbija.

Sve to, dodao je, zavisi od obezbjeđivanja finansijskih sredstava za održivi razvoj kako bi države imale na raspolaganju sredstva za ulaganje u poboljšanje položaja žena i djevojčica.

“Također je potrebno da povećamo broj žena liderki u biznisu, finansijama, centralnim bankama i ministarstvima finansija. Ovo može pomoći u privlačenju investicija za politike i programe koji će odgovarati na potrebe žena i djevojčica”, rekao je Guterres.

Žene i djevojke su “rušeći barijere i razbijajući stereotipe”, dodao je, “postigle velike uspehe, ali se i dalje suočavaju sa ogromnim preprekama”.

“Milijarde žena i djevojaka se suočava sa marginalizacijom, nepravdom i diskriminacijom, dok uporna epidemija nasilja nad ženama sramoti čovječanstvo. Po trenutnom tempu, pravna jednakost je udaljena nekih tri stotine godina. Moramo biti brži. Na Međunarodni dan žena, stojimo uz žene i djevojke koje se bore za svoja prava i obavezujemo se da ubrzamo napredak”, naveo je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()