Grčku pustoše požari: Gori već devet dana zaredom

Evropska komisija opisala ga je kao najveći pojedinačni požar u historiji Evropske unije

27.08.2023. 15:43
  • Podijeli:
grčka požari reuters-64eb4f90e0c23.webp Foto: Reuters

Veliki šumski požari u sjeveroistočnoj Grčkoj u blizini granice s Turskom nastavili su gorjeti deveti dan zaredom. Uvjeti za vatrogasce vrlo su teški i još nema nade da će se vatra obuzdati, rekao je Dimitris Petrovich, zamjenik guvernera regije.

Očekuje se da će se smjer vjetrova promijeniti i plamen bi se mogao još više proširiti. Šume u području Dadia su netaknute šume koje su namjerno ostavljene prirodnima i nisu sječene. To sada otežava gašenje požara.

Regionalne vlasti obnovile su pozive za veći broj vatrogasaca. Oko 74.000 hektara izgorjelo je na sjeveroistoku Grčke, od čega 13.000 samo u nacionalnom parku Dadia, izvijestili su grčki mediji.

Evropska komisija opisala ga je kao najveći pojedinačni požar u historiji Evropske unije. U utorak su u Evrosu pronađena pougljenjena tijela 18 osoba za koje se vjeruje da su migranti. U petak su otkrivena još dva tijela.

Šumski požari nastavili su gorjeti i u drugim dijelovima zemlje, ali je većina požara stavljena pod kontrolu tokom vikenda. Požari koji su sada pod kontrolom uključuju one sjeverozapadno od Atene i otoke Andros i Eubeju. Grčke vlasti priopćile su da se ukupni rizik od šumskih požara smanjio u poređenju s prošlom sedmicom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()