Građanin BiH prodavao lažne diplomatske pasoše: Uzeo više od 300.000 eura

Kao optuženi su se pojavili i kupci pasoša, njih 10, uglavnom državljani Austrije i Njemačke, koji su oslobođeni

14.04.2023. 08:48
  • Podijeli:
pasos-bih-anadolija.jpg

Pred Regionalnom sudom Štajerske u Austriji okončano je suđenje državljaninu BiH (48), koji je optužen da je zajedno sa bugarskim državljaninom (54) prodavao lažne diplomatske pasoše karipske države Sent Kits i Nevis.

Kao optuženi su se pojavili i kupci pasoša, njih 10, uglavnom državljani Austrije i Njemačke, koji su oslobođeni.

S druge strane, državljanin BiH i Bugarin su osuđeni, prvi na 27 mjeseci zatvora, a drugi na tri godine, od kojih je jedna bezuslovna, prenose Nezavisne.

Kako se moglo čuti na sudu, glavni pokretač prevare bio je Bugarin, koji je tvrdio da je ambasador Sent Kits i Nevisa, te da je multimilioner. Zanimljivo, ali on je ostao vjeran svojoj priči, pa je danas to tvrdio i pred sudijom. Državljanin BiH se predstavljao kao diplomatski službenik ove zemlje, i tako dolazio do potencijalnih “žrtava”.

Njih najmanje desetorica su povjerovali u njihovu priču te bili sigurni da će dobiti diplomatske pasoše, ali i diplomatske, registarske tablice. Navodno, prevaranti su uspjeli da ukupno uzmu 330.000 eura od lakovjernih.

Kako prenose mediji, presude još nisu pravosnažne

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()