Građani Estonije danas biraju

Anekete ukazuju na pobjedu liberalne Reformske partije, koju predvodi premijer Kaja Kalas

05.03.2023. 08:45
  • Podijeli:
izbori glasanje profimedia-0219613871-63fb38346187f.webp Foto: Profimedia

Građani Estonije glasaju danas na parlamentarnim izborima, na kojima će desno orijentisane partije pokušati da iskoriste nezadovoljstvo zbog rasta cijena i preuzmu vlast od dosadašnje administracije, koja je bila izrazito naklonjena Ukrajini.

Anekete ukazuju na pobjedu liberalne Reformske partije, koju predvodi premijer Kaja Kalas. Ukoliko se to ostvari, Estonija će ostati na kursu prelaska na zelenu energiju i nastaviće da prima izbjeglice iz Ukrajine.

Birališta se zatvaraju u 19.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a većina rezultata iz izbornih jedinica očekuje se do ponoći.

Reformisti su pobijedili na izborima 2019, ali su tada vladu formirale tri manje stranke. Ta koalicija se raspala 2021, pa je Kalasova dobila priliku da sastavi koaliciju i preuzme rukovođenje zemljom.

Prema anketama, drugoplasirana će biti krajnje desno orijentisana stranka EKRE, koja je obećala da će umanjiti račune za energente i koja se protivi tranziciji na zelenu energiju. Takođe je obećala da više neće primati izbjeglice iz Ukrajine.

Kalasova i lider EKRE-a Martin Helme su oboje izjavili ove sedmice da se nadaju da će predvoditi sljedeću koalicionu vladu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()