Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao u BiH

Ovo je, inače, njegova prva posjeta našoj zemlji

19.11.2023. 19:02
  • Podijeli:
Jens Stoltenberg foto Anadolija-6407979360ee1.webp Foto: Anadolija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je večeras u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je, inače, njegova prva posjeta našoj zemlji.

On se večeras zajedno sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović uputio u jedan sarajevski restoran gdje će imati radnu večeru.

Ranije je Jens Stoltenberg je kazao kako Bosna i Hercegovina spada među države koje zavređuju posebnu pažnju NATO-a, kao što je to slučaj i sa Gruzijom i Moldavijom.

“Danas smo također razgovarali o predanosti NATO-a Zapadnom Balkanu. Slažemo se oko važnosti prisutnosti NATO-a u regiji, uključujući našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu i naše urede u Sarajevu i Beogradu”, rekao je Stoltenberg na jednom od ranijih samita.

Od 19. do 22. novembra 2023. godine generalni sekretar NATO-a boravit će u Bosnu i Hercegovinu, na Kosovu*, u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

U ponedjeljak, 20. novembra, generalni sekretar Stoltenberg će se sastati sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, (kojeg ne priznaju u Republici Srpskoj) najavljeno je iz NATO-a.

Također će se sastati sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Osim toga, Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i imati sastanke sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Stoltenberg će nastaviti svoje putovanje na Kosovo*, gdje će razgovarati sa Vjošom Osmani-Sandriu i Albinom Kurtijem.

On će također posjetiti NATO KFOR Camp Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se vojnicima.

Najavljen je sastanak i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, brigadnim generalom Hammersteinom.

U utorak, 21. novembra, generalni sekretar će boraviti u Beogradu, gdje će imati sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg će također sarađivati ​​sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i bezbjednost, najavljeno je u planu i programu posjete.

Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Republiku Sjevernu Makedoniju gdje je planiran sastanak sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim. Također, Stoltenberg će se sastati i sa predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem i održati govor u parlamentu.

U srijedu, 22. novembra, generalni sekretar će učestvovati na sastanku sa savezničkim liderima iz regiona. Premijer Albanije, Edi Rama; predsjednik Hrvatske Zoran Milanović; predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić; i premijer Slovenije, Robert Golob, pozvani su da prisustvuju, navode iz NATO-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()