Gaza se pretvara u groblje za djecu

Portparol UNICEF-a osudio je povećanje broja smrtnih slučajeva djece u Gazi od 7. oktobra

31.10.2023. 12:40
  • Podijeli:
palestina gaza djeca reuters-6540e32d05765.webp Foto: Reuters

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) u utorak je podigao uzbunu zbog sve većeg broja smrtnih slučajeva djece u Pojasu Gaze od 7. oktobra, kada su napetosti između Izraela i Palestine prerasle u oružani sukob, javlja Anadolu.

"Gaza je postala groblje za djecu", rekao je portparol UNICEF-a James Elder na brifingu u Ženevi.

Elder je ponovio UNICEF-ov poziv na hitan prekid vatre i humanitarni pristup zalihama za Pojas Gaze, navodeći da djeca u Gazi umiru ne samo zbog vazdušnih napada, već i zbog nedostatka potrebne medicinske njege.

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U sukobu je ubijeno više od 9.800 ljudi, među kojima 8.306 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca. U Gazi je ubijeno 3.457 djece.

Zbog izraelske blokade prekinuto je snabdijevanje gorivom, strujom i vodom, a smanjena je isporuka pomoći na količinu koja ne može zadovoljiti potrebe više od dva miliona Palestinaca.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()