Francuzima do 26 godina besplatni kondomi, Francuskinjama kontracepcija

Stopa polno prenosivih bolesti u Francuskoj porasla za oko 30 odsto

03.01.2023. 21:52
  • Podijeli:
seks-kondom-pixabay.jpg Foto: Pixabay

U okviru projekta koji je predsjednik Francuske Emanuel Makron nazvao "malom revolucijom u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti", mladim Francuzima se nude besplatni kondomi, a svim Francuskinjama besplatna hitna kontracepcija, preneo je danas CNN navodeći da je će besplatni kondomi biti dostupni svim mladim Francuzima do 26 godina.

Nova zdravstvena strategija, koja ima za cilj suzbijanje širenja polno prenosivih bolesti među mladim ljudima u Francuskoj, a koju je predsjednik Makron najavio u decembru prošle godine, stupila je na snagu prvog dana 2023. godine.

Ova mjera je prvobitno trebalo da se odnosi na mlade od 18 do 26 godina, ali je kasnije proširena i na maloljetnike.
Hitna kontracepcija će od 1. januara takođe biti besplatna za sve žene i to bez ljekarskog recepta, navodi se u današnjem Tvitu portparola francuske vlade i bivšeg ministra zdravstva Olivijea Verana.

Francuskinjama mlađim od 26 godina je od 1. januara 2022. godine već bio omogućen besplatan pristup kontracepciji, ali samo nakon konsultacija sa ljekarima i propisane medicinske procedure.

Najnovije, izmijenjene mjere usvojene su jer su zdravstvene ustanove procijenile da je stopa polno prenosivih bolesti u Francuskoj porasla za oko 30 odsto u 2020. i 2021. godini, prenijela je ranije britanska agencija Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()