Francuski poljoprivrednici blokiraju puteve, bacaju proizvode na ulicu i idu prema Parizu

Poljoprivrednici su rekli da će se protesti, koji sada već traju svije sedmice nakon što su počeli na jugozapadu, nastaviti sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni

25.01.2024. 19:00
  • Podijeli:
Francuska_traktori_protesti_foto_Reuters-65b28be97a8a9.webp Foto: Reuters

Poljoprivrednici su danas blokirali autoputeve širom Francuske i ispraznili sadržaj nekoliko kamiona koji su prevozili povrće uzgojeno u inostranstvu dok pokušavaju izvršiti pritisak na vladu da ih zaštiti od jeftinog uvoza, povećanja troškova i birokratije, piše Reuters.

Poljoprivrednici su rekli da će se protesti, koji sada već traju svije sedmice nakon što su počeli na jugozapadu, nastaviti sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, što predstavlja prvi veliki izazov za novog premijera Gabriela Attala.

Kako je Attal sazvao ministre na razgovore, poljoprivrednici su koristili bale sijena i traktore da blokiraju glavne arterije širom zemlje, najvećeg poljoprivrednog proizvođača u Evropskoj uniji.

Gajbe paradajza, kupusa i karfiola za koje je jedna grupa poljoprivrednika rekla da su uvezene iz susjednih zemalja su razbacane preko autoputa A7 koji povezuje Marseille i Lyon, drugi i treći najveći grad u Francuskoj.

Neki poljoprivredni sindikati zaprijetili su blokadom Pariza. Danas su desetine traktora usporile tokom špice u blizini Versaja na jugozapadnom rubu glavnog grada.

Moćni poljoprivredni sindikat FNSEA u srijedu je predao vladi listu od 100 zahtjeva.

Yohann Barbe, glasnogovornik FNSEA-e, rekao je za radio RMC da se u zahtjevima radi o “pomoći poljoprivrednicima da povrate svoje dostojanstvo, svoju sposobnost da zarade za život, i iznad svega da se stavi tačka na preopterećenje propisima“.

Poljoprivrednici među svojim pritužbama navode porez na gorivo za traktore, jeftin uvoz, probleme sa skladištenjem vode, pritiske na cijene od trgovaca, birokratiju i ekološka pravila.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nivoa cijena posebno je akutno u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, gdje proizvođači kažu da je pritisak vlade na inflaciju potkopao zakone osmišljene da zaštite cijene na farmama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()