Francuska raspoređuje 30.000 policajaca nakon drugog kruga izbora zbog straha od nasilja

Krajnja desnica se nada da će dobiti većinu u parlamentu

04.07.2024. 17:54
  • Podijeli:
protesti francuska reuters-668275c019320.webp Foto: Reuters

Oko 30.000 policajaca bit će raspoređeno širom Francuske u nedjelju navečer zbog straha od mogućeg nasilja nakon konačnih rezultata vanrednih izbora na kojima se krajnja desnica nada da će dobiti većinu u parlamentu, javlja Guardian.

Gerald Darmanin, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će 5.000 policajaca biti na dužnosti u Parizu i okolnim područjima kako bi “osigurali da radikalna desnica i radikalna ljevica ne iskoriste situaciju da izazovu haos“.

Četiri osobe, uključujući jednu mlađu od 18 godina, uhapšene su nakon što je portparolka vlade Prisca Thevenot rekla da su ona i njen tim napadnuti u srijedu navečer dok su postavljali plakate kampanje u Meudonu, izvan Pariza.

Njen zamjenik i stranački aktivista su povrijeđeni nakon što je tim rekao grupi od 10-ak mladih da prestanu da uništavaju plakate.

“Nasilje nikada nije rješenje. Nastaviću svoju kampanju na terenu”, napisala je Thevenot na X.

Kandidatkinja stranke Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen u Savoji, Marie Dauchy, također je rekla da ju je napao prodavač na pijaci u srijedu.

Očekuje se da će nedjeljni odlučujući drugi krug rezultirati time da će krajnje desničarska, antiimigraciona RN postati najveća stranka u parlamentu, bez obzira da li dostigne 289 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu za formiranje sljedeće vlade.

I centristička grupacija predsjednika Emmanuela Macrona i široka ljevičarska koalicija povukle su više od 200 kandidata iz posljednjeg drugog kruga u zajedničkim naporima da ograniče mjesta krajnje desnice. Tačan broj mjesta koja bi krajnja desnica RN i njeni saveznici mogli osvojiti u nacionalnoj skupštini od ukupno 577 teško je predvidjeti, ali anketa Harris Interactive za magazin Challenges u srijedu pokazala je da bi oni mogli zauzeti do 220 mjesta.

Le Pen je u četvrtak izjavila da bi stranka mogla postići apsolutnu većinu ako odaziv birača bude visok.

“Mislim da još uvijek postoji kapacitet da se osvoji apsolutna većina ako se biračko tijelo pojavi u konačnom pokušaju da dobije ono što želi”, rekla je ona za BFM TV.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()