Francuska počela evakuaciju svojih i državljana EU iz Nigera

U roku od 24 sata

02.08.2023. 07:19
  • Podijeli:
Niger Protest_Profimedia-64c66141cb1c3.webp Foto: Profimedia

Francuska je u utorak počela da evakuiše stotine svojih i državljana EU iz Nigera, nekoliko dana nakon što je vojna hunta zbacila predsjednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast u toj zemlji. 

"S obzirom na državni udar u Nigeru i činjenicu da je situacija i dalje zabrinjavajuća, odlučili smo da osiguramo da građani Francuske, koji žele da napuste Niger, mogu to i da učine'', rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona za francusku televiziju LCI. 

Prema njenim procjenama, stotine francuskih državljana i stotine državljana drugih članica EU žele da budu evakuisani letovima, čije će sprovođenje, smatra Kolona, biti sprovedeno u roku od 24 sata. 

Na servisu za praćenje letova "Flajtradar" vidi se da je avion, koji je registrovan na francuske oružane snage, napustio sinoć aerodrom u Nijameju, prestonici Nigera.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je najavilo da će Pariz, imajući u vidu situaciju u Nijameju, napad na francusku ambasadu u nedjelju i činjenicu da je vazdušni prostor zatvoren, početi da evakuiše svoje i građane drugih evropskih država koji žele da napuste Niger. 

Prema podacima sa sajta ministarstva, u Nigeru je prošle godine bilo manje od 1.200 francuskih državljana.

Francuska ima trupe u regionu već deceniju koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, prenio je Rojters.

Pristalice hunte su u nedjelju u glavnom gradu Nigera Nijameju spalile francuske zastave i napale francusku ambasadu, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će na svaki napad na francuske interese u Nigeru bili odgovoreno brzo i beskompromisno.

Zbacivanje predsjednika Bazuma sa vlasti prošle srijede, što je sedmo vojno preuzimanje vlasti u tome dijelu Afrike za manje od tri godine, destabilizovalo je region.

Španija je saopštila da se priprema da evakuiše više od 70 državljana vazdušnim putem, a Italija je rekla da će organizovati let za repatrijacija.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo svoje državljane u Nigeru da prihvate ponudu francuskih vlasti i ukrcaju se na letove za evakuaciju.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()