Francuska nije planirala vojnu intervenciju u Nigeru

Niger je bivša francuska kolonija

01.08.2023. 08:02
  • Podijeli:
Niger Protest_Profimedia-64c66141cb1c3.webp Foto: Profimedia

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona izjavila je da je napad u nedjelju na francusku ambasadu u Nijameju u Nigeru "nasilan i izuzetno opasan". 

Ona je za televiziju BFM odbacila optužbe nigerijskih vojnih lidera da je Francuska planirala vojnu intervenciju u Nigeru. 

„Mi to čvrsto i jasno poričemo, to nije tačno. Ono što smo juče vidjeli je nasilna, izuzetno opasna demonstracija, oblik destabilizacije u afričkom stilu”, istakla je ministarka.

Prema njenim riječima, bezbjednost francuskih državljana ostaje prioritet Pariza.

Francuska, zemlja saveznik Nigera u borbi protiv džihadista koja tamo ima 1.500 vojnika, objavila je u subotu da obustavlja svoju pomoć nakon vojnog udara. 

Pučisti su u saopštenju za javnost optužili „bezbjednosne službe zapadne kancelarije”, ne precizirajući koje, da je ispalila suzavac na demonstrante, uslijed čega su šestorica povrijeđenih zbrinuti u prestoničkim bolnicama. 

Nakon demonstracija, neki nigerijski zvaničnici su rekli novinarima da su francuski vojnici pucali bojevom municijom na masu.

„Suprotno onome što tvrde pojedini nigerijski vojni zvaničnici, francuske snage bezbjednosti nisu koristile nikakva smrtonosna sredstva“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, što je potvrdila i ministarka Kolona. 

Ona je takođe rekla da je moguć i "neophodan" povratak svrgnutog predsjednika Muhameda Bazuma. 

Pristalice hunte kamenovale su u nedjelju francusku ambasadu u Nigeru, palile francuske zastave i uzvikivale slogane protiv Francuske tokom protesta koji su organizovali novi vojni lideri u Nigeru. 

Niger je bivša francuska kolonija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()