Francuska: Nasilni protesti koje je uzrokovao rezervoar vode

Ali scene koje vidite ovdje nisu uzrokovane reformom penzionog sistema

08.04.2023. 19:52
  • Podijeli:

 

Francuska je u posljednje vrijeme bila poput sinonima za proteste.

Ali scene koje vidite ovdje nisu uzrokovane reformom penzionog sistema.

Njih je uzrokovao - rezervoar vode.

Plan je izgraditi rezervoar za upotrebe poljoprivrede, koji bi prikupljao vodu u zimskom dijelu godine, i zadržavao je sve do ljetnog dijela kada nastane suša.

Tako bi okolni poljoprivrednici uvijek imali pristup vodi.

Ali kao što to uvijek biva, dvije su strane svakog novčića. Priča sa druge strane je sljedeća: ovakvi "mega bazeni" koristit će samo odabranim pojedincima. 
Ali voda koju će oni zadržavati trebalo bi da pripada svima podjednako.

Susret ove dvije strane nije prošao mirno. Brojni učesnici su povrijeđeni u sukobu policije i demonstranata koji su pristupili gradilištu. Neki su čak i kritično povrijeđeni. Jedan od farmera koji se našao između dvije vatre nije mogao suzdržati suze...

Možda vam sve ovo djeluje previše dramatično. Previše nasilja za jedan običan rezervoar vode. Ali ovo je samo jedan u nizu podsjetnika koliko nam je svježa voda bitan resurs, i koliko frustrirani postajemo činjenicom da je u svijetu ima sve manje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()