Francuska najavila evakuaciju svojih državljana iz Nigera

U Nigeru se trenutno nalazi 600 francuskih civila, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, kao i 1.500 vojnika stacioniranih u različitim regijama

01.08.2023. 16:50
  • Podijeli:
niger_evakuacija_anadolija 1-64c8f4fc2f5de.webp Foto: Anadolija

Francuska će uskoro evakuisati svoje državljane iz Nigera usred državnog udara i opšteg haosa u zemlji, objavila je u utorak francuska ambasada, javlja Anadolija.

"Priprema se operacija evakuacije zračnim putem i održat će se vrlo brzo", navedeno je iz francuske ambasade u Niameyu, glavnom gradu Nigera.

Saopćeno je da će evakuacija biti koordinirana sa snagama Nigera.

U Nigeru se trenutno nalazi 600 francuskih civila, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, kao i 1.500 vojnika stacioniranih u različitim regijama.

Saopćenje iz ambasade dolazi samo nekoliko sati nakon što su vojne hunte u susjednoj Burkini Faso i Maliju zajednički zaprijetile da će napustiti svoj podregionalni blok i uzvratiti na bilo kakvu vojnu intervenciju u Nigeru.

Vlasti te zapadnoafričke zemlje bez izlaza na more optužile su u ponedjeljak Francusku da planira vojnu intervenciju kako bi oslobodila predsjednika Nigera Mohameda Bazouma, kojeg pobunjenici još drže.

Oni su također optužili Francusku da koristi smrtonosnu silu protiv demonstranata i vandala u blizini njene ambasade.

Francuska misija je negirala ove navode, rekavši da im je sigurnost francuskih državljana u Nigeru glavni prioritet.

Vojnici u Nigeru, koji se nazivaju Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP), pojavili su se na nacionalnoj televiziji kasno u srijedu prošle sedmice i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma zbog pogoršane sigurnosne situacije i lošeg upravljanja.

Bazoum je izabran 2021. u prvoj demokratskoj tranziciji Nigera otkako je stekao nezavisnost od francuske kolonijalne vladavine 1960. godine.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija, Francuska i drugi izrazili su podršku Bazoumu, pozivajući na njegovo hitno oslobađanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()