Fotoreporter Anadolije, kojeg je napala izraelska policija, otpušten iz bolnice

Izraelske snage u petak su teško pretukle fotoreportera agencije Anadolija Mustafu Harufa, tokom njegove dužnosti, zbog čega je završio u bolnici

15.12.2023. 21:14
  • Podijeli:
fotorereporter_napad_anadolija -657c9afe67bd4.webp Foto: Anadolija

Fotoreporter agencije Anadolije Mustafa Alkharouf, kojeg je izraelska policija napala tokom obavljanja dužnosti u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), otpušten je nakon liječenja u bolnici Makassed u petak, javlja Anadolija.

Izraelske snage u petak su teško pretukle fotoreportera agencije Anadolije Mustafu Harufa, tokom njegove dužnosti, zbog čega je završio u bolnici.

Incident se dogodio kada se grupa Palestinaca okupila na molitvi u okrugu Wadi al-Jawz, u blizini džamije Al-Aksa, zbog ograničenja koje su izraelske snage uvele na molitvu petkom u Al-Aksi posljednjih 10 sedmica.

Izraelska policija, koja je na tom području postavila barikade, prvo je potegnula pištolj na fotoreportera AA Harufa, koji je u tom trenutku pratio incident, a potom ga oborila na tlo i udarala nogama.

Haruf, koji je pretrpio teške udarce i zadobio povrede po licu i tijelu, kolima hitne pomoći prebačen je u bolnicu Makasid, u istočnom Al-Qudsu.

Izraelska policija napala je i snimatelja Faiza Abu Rumaila koji je bio pored Harufa.

Izraelska policija saopštila je da je pokrenula istragu o današnjem napadu na fotoreportera agencije Anadolije Mustafu Harufa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), kojeg su teško pretukle izraelske snage.

"Prepoznajući ozbiljnost situacije, komandant granične policije je odmah suspendovao uključene policajce. Ova odluka naglašava našu posvećenost odgovornosti i održavanju najviših profesionalnih standarda u našim redovima. Odsjek za interne istrage policije otvorio je istragu kako bi se detaljno ispitale okolnosti incidenta", saopštila je izraelska policija na platformi X.

Istrage koje provode izraelske vlasti o akcijama policije i vojnika umiješanih u nasilje nad novinarima na okupiranim teritorijama često ne dovode do rezultata.

Incident se dogodio u jeku višemjesečnih izraelskih napada na Pojas Gaze, u kojima je ubijeno najmanje 18.787 Palestinaca i desetine novinara, uz stotine ubistava i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()