Finska: Najveći nuklearni reaktor pušten u pogon

S proizvodnim kapacitetom od 1.600 megavata, Olkiluoto 3 je najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Evropi

17.04.2023. 16:28
  • Podijeli:
finaska_nuklearni_reaktor_anadolija 1-643d3217d45fd.webp Foto: Anadolija

Olkiluoto 3, najveći nuklearni reaktor u Evropi, pušten je u redovni pogon u Finskoj, javlja Anadolija.

S proizvodnim kapacitetom od 1.600 megavata, Olkiluoto 3 je najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Evropi.

Ukrajinska elektrana Zaporožje sa svojih šest reaktora najveća je nuklearna elektrana.

Olkiluoto 3 je trebalo da počne redovnu proizvodnju električne energije u decembru prošle godine, ali je bilo kašnjenja zbog višemjesečnih testova proizvodnje.

Očekuje se da će Olkiluoto 3, koji sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativan barem sljedećih 60 godina.

"Proizvodnja Olkiluoto 3 stabilizira cijenu električne energije i igra važnu ulogu u zelenoj tranziciji u Finskoj", rekao je Jarmo Tanhua, izvršni direktor TVO, operatera elektrane.

Reaktor u nuklearnoj elektrani Olkiluoto na zapadnoj obali Finske izgradio je francusko-njemački konzorcij Areva-Siemens.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()