Finska izvršila prvo raspoređivanje u NATO-u

Poslala sedam borbenih aviona u vojnu bazu u Rumuniju

11.06.2024. 18:47
  • Podijeli:
nato finska pixabay-642859d382158.webp Foto: Pixabay

Finska je u utorak izvršila svoje prvo raspoređivanje u NATO-u od pridruživanja alijansi u aprilu 2023. godine, šaljući sedam borbenih aviona F-18 u vojnu bazu na jugoistoku Rumunije gdje će učestvovati u misiji zaštite neba s rumunskim i britanskim avionima.

Zapovjednik finskog ratnog vazduhoplovstva kazao je da će misija pomoći da se ubrza integracija Finske u NATO.

"Siguran sam da će tokom ove poboljšane misije zračne zaštite naša integracija u NATO napraviti veliki korak naprijed", poručio je Johan Anttila, komandant finskog vazduhoplovstva Karelia vojnicima u bazi Mihail Kogalniceanu.

"Mi kao tim naučit ćemo mnogo i sve će to pojačati odvraćanje i odbranu NATO-a", kazao je.

Pristupanje Finske, okončanje sedam decenija vojne nesvrstanosti, otprilike je udvostručilo dužinu granice koju Sjevernoatlantski savez dijeli s Rusijom i ojačalo njen istočni bok u jeku aktuelnog rata Moskve u Ukrajini.

Rumunija, članica NATO-a od 2004. godine, bila je među prvim savezničkim državama koje su odobrile pristupanje Finske. Rumunija dijeli granicu od 650 km s Ukrajinom i u više navrata su dijelovi ruskih bespilotnih letjelica zalutali na njenu teritoriju dok Moskva napada ukrajinske luke preko rijeke Dunav koja razdvaja dvije zemlje.

Također je domaćin regionalnog centra za obuku F-16 koji podržava NATO, gdje će ukrajinski piloti uskoro početi obuku za upravljanje avionima F-16 koje je obezbijedila Nizozemska, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()