Ficov saveznik Pellegrini položio zakletvu za novog predsjednika Slovačke

48-godišnjak je zakletvu položio na svečanosti u zgradi Slovačke filharmonije u Bratislavi pred članovima parlamenta

15.06.2024. 17:20
  • Podijeli:
Peter Pellegrini_zakletva_slovacka_foto_X-666d91e522cc2.webp Foto: X/@PellegriniP_

Peter Pellegrini, blizak saveznik ljevičarskog populističkog premijera Roberta Fice, u subotu je položio zakletvu za predsjednika Slovačke.

48-godišnjak je zakletvu položio na svečanosti u zgradi Slovačke filharmonije u Bratislavi pred članovima parlamenta.

Pellegrini je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u aprilu s 53,1 posto glasova, porazivši bivšeg šefa diplomatije Ivana Korčoka.

Ukrajina je bila jedna od ključnih tema predizborne kampanje, pri čemu se Pellegrini zalagao za oprezniji stav prema slanju oružja Kijevu, što je stav koji dijeli i prema Rusiji prijateljski nastrojen Fico.

Pellegrini je ranije bio premijer između 2018. i 2020. te predsjednik parlamenta.

Dosadašnja predsjednica Zuzana Čaputova, advokatica i aktivistkinja za ljudska prava, nije se kandidovala za drugi petogodišnji mandat uprkos svojoj kontinuiranoj popularnosti za vrijeme mandata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()