Farmeri traktorima blokirali Pariz

Protestuju zbog ograničenja upotrebe pesticida i drugih ekoloških pfropisa

08.02.2023. 11:35
  • Podijeli:
protesti_traktori_rtcg 1-63e36a51473fc.webp Foto: RTCG

Francuski farmeri došli su sa više stotina traktora rano jutros u Pariz u znak protesta zbog ograničenja upotrebe pesticida i drugih ekoloških propisa za koje kažu da ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju u najvećoj poljoprivrednoj sili EU.

Akcija je uslijedila nakon prošlomjesečne presude EU kojom je ukinuta dotadašnja francuska politika koja dozvoljava proizvođačima šećerne repe da koriste zabranjeni insekticid, što je izazvalo zabrinutost proizvođača šećerne repe zbog daljeg pada zasada i zatvaranja fabrika šećera.

"Ove ponovljene zabrane i neaktivnost vlade da podrži mnoge sektore /trešnje, jabuke, cikoriju, krompirov skrob/ potkopavaju poljoprivrednu proizvodnju", saopštili su najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA, sindikat proizvođača šećerne repe CGB i grupa mladih farmera JA.

Oni su upozorili da će uvoz usjeva koji ne podliježu sličnim ograničenjima pesticida ugroziti francuska radna mjesta.

Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da ostaci pesticida nanose štetu zemljištu i divljim životinjama.

Sindikati očekuju da će se protestima pridružiti 500 traktora i 2.000 farmera iz cijelog Pariza.

Traktori, od kojih su neki nosili transparente na kojima je pisalo "Makron likvidira poljoprivredu" i "Spasi svog farmera", trebalo je da završe svoju povorku ispred Spomenika invalidima, u blizini francuskog Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici sindikata farmi treba danas da se sastanu sa francuskim ministrom poljoprivrede Markom Fesnoom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()