Evropu očekuje novi val vrućina, evo koje zemlje će pogoditi najviše

Naime, prema pisanjima austrijskih medija, u alpskom regionu najavljene su temperature do 37 stepeni Celzijusa

19.08.2023. 13:00
  • Podijeli:
Tan2023-07-1614442386_0 leto palic vrucina vladimir sporčić-64b52562c9c18.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Kako navode neki strani mediji, na području centralne Evrope, preciznije Austrije i Švicarske, ovog vikenda počinje toplotni talas koji bi se na ovim prostorima mogao zadržati do petka.

Naime, prema pisanjima austrijskih medija, u alpskom regionu najavljene su temperature do 37 stepeni Celzijusa.

“Čak i na najvišim planinskim vrhovima u zemlji moguće je da će se zabilježiti dvocifrene temperature u plusu. Za glečere je ovo poseban problem te se očekuju gubici od pet do deset centimetara u debljini leda po danu”, piše Heute.

Prema meteorolozima, razlog novog toplotnog talasa je snažno područje visokog pritiska. Područja visokog pritiska ljeti se obično nazivaju i “toplotne kupole”.

“Ako vremenski obrazac traje nekoliko dana, i ako se dotok veoma toplog zraka nastavi, u atmosferi se razvija “mjehur” toplog zraka odnosno “toplotna kupola”. Zagrijavanje u atmosferi primjetno je i na tlu”, navodi Heute.

“Kada se spoje faktori kao što su suho tlo, “fen” vjetar i visok položaj sunca, tada se novi temperaturni rekordi postavljaju jako često”, navodi se u magazinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()