Evropska unija pozdravila prekid vatre u Gazi

Pohvaljen Egipat “za igranje nezamjenjive posredničke uloge"

08.08.2022. 16:47
  • Podijeli:
palestina-gaza-eu-reuters.jpg

Evropska unija (EU) pozdravila je u ponedjeljak primirje između Izraela i palestinske grupe Islamski džihad nakon eskalacije nasilja u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

"Evropska unija pozdravlja najavljeni prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, koji bi trebao okončati nasilje u i oko Gaze", navodi se u saopštenju glavnog glasnogovornika diplomatske službe bloka Peter Stano.

EU je također pohvalio Egipat “za igranje nezamjenjive posredničke uloge", kao i Ujedinjene nacije, Sjedinjene Američke Države i Katar “za pružanje podrške”.

Također je pozvao na "pravovremenu i temeljitu istragu" nasilja u kojem je bilo ubijenih i povrijeđenih žena i djece.

Stano je također naveo da je "ključno" konsolidirati primirje i ponovo otvoriti prelaze kako bi se omogućio transport humanitarne pomoći i goriva u Gazu, naglašavajući važnost jačanja ekonomske saradnje i političkog horizonta za dijalog.

Prekid vatre u Pojasu Gaze između Izraela i palestinske grupe Islamski džihad stupio je na snagu kasno u nedjelju.

Do toga je došlo nakon izvještaja da su egipatski posrednici uspjeli dogovoriti prekid vatre između dvije strana nakon tri dana izraelskih napada i uzvratne raketne vatre iz Gaze.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena najmanje 44 Palestinca, uključujući 15 djece i četiri žene. Ranjeno je 360 osoba.

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()