Europske vlade strahuju da su curenje plina u Baltik izazvale sabotaže

Danski i švedski seizmolozi isključuju mogućnost potresa.

27.09.2022. 22:29
  • Podijeli:
curenje plina u Baltik_Danska vojska_REUTERS-1664307258550.webp Foto: Danska vojska / Reuters

Njemačke, danske i poljske vlasti smatraju da do naglog i snažnog curenja plina u blizini plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, koji ispod Baltika povezuju Rusiju i Njemačku, nije došlo slučajno.  

Danska premijerka Mette Frederiksen kazala je da se sabotaža ne može isključiti, dok njemački ministar gospodarstva Robert Habeck tvrdi da do curenja plina nije došlo prirodnim putem.

'Ne može se govoriti o slučajnosti'

"Ovdje govorimo o tri curenja s određenim razmakom između njih. Zato je teško zamisliti da se radi o slučajnosti", poručila je Frederiksen, a prenio je Reuters.

I u Poljskoj su uvjereni da je riječ o sabotaži. Poljski premijer Mateusz Morawiecki ocijenio je, prenio je Reuters, da je tu zapravo riječ o novoj eskalaciji sukoba u Ukrajini.

Curenju plina prethodile podvodne eksplozije

Danski i švedski seizmolozi otkrili su da su curenju plina prethodile dvije snažne podvodne eksplozije u blizini plinovoda. Dodali su kako ništa ne upućuje na zaključak da se dogodio potres.

Unatoč tome, ističe Reuters, u Europi za sada nema saznanja, a još manje dokaza, o tome što se zapravo dogodilo u Baltičkom moru i tko ili što eventualno stoji iza toga.

Trebat će možda i tjedan dana kako bi plin prestao curiti

Prema procjenama danskih stručnjaka, trebat će možda i tjedan dana kako bi plin prestao curiti iz plinovoda. 

Upozoravaju i kako zbog plina koji je iscurio postoji opasnost od eksplozija na površini Baltika.

U Moskvi kažu da je curenje plina u Baltik 'vrlo zabrinjavajuće'

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da je vijest o curenju plina u Baltik "vrlo zabrinjavajuća". 

Dodao je, piše Reuters,  kako će se to odraziti na energetsku sigurnost europskog kontinenta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()