EU mijenja svoju politiku prema uređajima: Potrošači dobijaju veća prava za popravku tehnike

Potrošači će moći da biraju između popravke ili zamjene neispravnih proizvoda u roku od dvije godine zakonske garancije

02.02.2024. 13:05
  • Podijeli:
Popravljanje_popravka_majstor_Foto Unsplash-641b0ee6d162c.webp Foto: Unsplash

Potrošači će dobiti veća prava na popravku robe kao što su mašine za pranje veša i pametni telefoni prema novim pravilima dogovorenim unutar EU i čiji je cilj smanjenje otpada od neispravnih ili pokvarenih proizvoda koji se jednostavno bacaju i zamjenjuju.

Pored koristi za životnu sredinu, EU se nada da će nova direktiva, predložena prošle godine i privremeno dogovorena kasno sinoć, takođe otvoriti radna mjesta i smanjiti zavisnost bloka od stranih sirovina.

Potrošači će moći da biraju između popravke ili zamjene neispravnih proizvoda u roku od dvije godine zakonske garancije.

Kompanije će morati da poprave proizvod besplatno u tom periodu, ako je jeftinije od zamjene, i nastaviti da nude pristupačne popravke pet do 10 godina nakon prodaje proizvoda čak i ako je van garancije.

Proizvođači i distributeri će, takođe, morati da obavijeste potrošače o njihovom pravu na popravku proizvoda i da ponude rezervne dijelove nezavisnim serviserima po razumnim cijenama.

Direktiva o pravu na popravku odnosiće se na niz proizvoda uključujući mobilne telefone i tablet-računare, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, frižidere, elektronske displeje, usisivače, proizvode za skladištenje podataka i opremu za zavarivanje. Takođe, na listi će biti dodate i baterije za elektronske bicikle.

Period odgovornosti bi takođe bio produžen za 12 mjeseci za popravljenu robu, u skladu sa sporazumom koji su kasno sinoć dogovorili predstavnici Evropskog parlamenta i vlada EU.

Zemlje EU će morati da promovišu popravke, kao što su potrošački vaučeri, smanjen porez na promet, informativne kampanje ili kursevi popravke, a nova platforma na mreži će omogućiti potrošačima da pronađu servise, prodavce popravljene robe ili kupce neispravnih proizvoda.

Direktivama su postavljeni ciljevi koje zemlje EU moraju postići kroz svoje domaće zakone. Kada direktiva o pravu na popravku stupi na snagu, vjerovatno ove godine, članice EU će imati 24 mjeseca da se usklade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()