EU i ASEAN jačaju odnose, žele liberalizovati trgovinu

U srijedu je u Bruxellesu održan summit članica Unije i ASEAN-a, ali na njemu nije bilo predstavnika Mjanmara

14.12.2022. 22:31
  • Podijeli:
Summit EU - ASEAN_REUTERS-639a2197b5c3d.webp Foto: Reuters

Evropska unija i ASEAN, udruženje zemalja jugoistočne Azije, žele produbiti odnose između ta dva ekonomska bloka i u budućnosti liberalizovati trgovinu.

Poruka je to s prvog ikada održanog summita čelnika članica Unije i ASEAN-a, koji je u srijedu održan u Bruxellesu. 

EU će s 10 milijardi evra pomoći izgradnju infrastrukture u zemljama jugoistočne Azije

Sastanak na vrhu EU i ASEAN-a održan je povodom 45. godišnjice uspostave odnosa između dva ekonomska bloka. Na kraju summita usvojena je i zajednička izjava. 

Mogućnosti razvoja saradnje čelnici EU i ASEAN-a vide u trgovini, zdravstvu i razvoju zelene ekonomije te u digitalizaciji. Također, žele ojačati saobraćajne veze između Evrope i jugoistočne Azije. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Unija, prema pisanju Reutersa, s 10 milijardi evra do 2027. godine pomoći zemljama ASEAN-a u razvoju infrastrukture. 

EU i ASEAN podržali teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i osudili Sjevernu Koreju

Čelnici Unije i ASEAN-a dotakli su se i gorućih političkih problema u svijetu. 

Podržali su teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te su osudili prijetnje upotrebom nuklearnog oružja. Izrazili su zabrinutost i zbog ispaljivanja raketa Sjeverne Koreje. Od Pyongyanga su zatražili da se suzdrži od nuklearnih proba. 

ASEAN među vodećim trgovinskim blokovima u svijetu

ASEAN je političko i ekonomsko udruženje 10 zemalja jugoistočne Azije. Osnovale su ga 1967. godine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland i Filipini. Naknadno su mu pristupili Brunej, Vijetnam, Laos, Kambodža i Mjanmar. 

Predstavnici Mjanmara nisu bili na summitu koji je u srijedu održan u Bruxellesu. Razlog su sankcije koje je svijet uveo tamošnjoj vojnoj hunti. 

ASEAN danas spada među najveće trgovinske blokove u svijetu. Na tom području živi oko 670 miliona stanovnika. Sjedište ASEAN-a je u Jakarti. 

EU je do sada odnose s tim blokom rješavala sklapanjem ugovora o slobodnoj trgovini s pojedinim njegovim članicama. 

EU trenutno ima ugovore o liberalizaciji trgovine sa Singapurom i Vijetnamom, dok je s Indonezijom, najvećom članicom ASEAN-a, u pregovorima o sklapanju takvog sporazuma. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()