Bez favorizacije Hamasa: EU proširila upozorenje tehnološkim kompanijama

Moraju da uklone komentare koji favorizuju islamističku organizaciju Hamas ili će se suočiti sa pravnim posljedicama

11.10.2023. 18:32
  • Podijeli:
meta-64da071ce30fd.webp Foto: Reuters

EU danas je proširila upozorenje da tehnološke kompanije sa svojih platformi moraju da uklone komentare koji favorizuju islamističku organizaciju Hamas ili će se suočiti sa pravnim posljedicama.

Evropska komisija je danas podsjetila sve kompanije u čijem su vlasništvu društveni mediji da su pravno obavezni da spriječe širenje štetnog sadržaja povezanog sa Hamasom.

"Širenje sadržaja na internetu koje može biti povezano sa Hamasom kvalifikovano je kao terorističko i ilegalno je i neophodno je da bude uklonjeno u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama /DSA/ i regulativom terorističkog sadržaja na internetu /TCO/", navodi se u saoptšenju iz Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da će Evropska komisija u potpunosti primijeniti DSA i nadziraće implementaciju TCO zbog čega od tehnoloških kompanija traži da u potpunosti poštuju regulative EU.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton zatražio je juče od milijardera Ilona Maska da na medijskoj platformi "Iks" smanji širenje dezinformacija, te da preduzme protivmjere koje su u skladu sa regulativama EU.

Breton je slično upozorenje poslao direktoru kompanije "Meta" Marku Cukerbergu od kojeg je zatražio da njegova firma osigura strogo poštovanje evropskih regulativa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()