Erdogan o sukobu na Bliskom istoku: Ovo nije rat, ovo je masakr

Obraćajući se svojoj vladajućoj AK Partiji u parlamentu, Erdogan je rekao da čak i rat ima “moralna načela”, ali da je eskalacija od vikenda “veoma ozbiljno” to narušila

11.10.2023. 15:06
  • Podijeli:
recep tayyip erdogan reuters-650a9e6a8533a.webp Foto: Reuters

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je danas da je izraelska blokada i bombardovanje Gaze u znak odmazde za napad palestinske militantne grupe Hamas nesrazmjeran odgovor koji predstavlja "masakr", javlja Reuters.

Dok je Ankara ponudila da posreduje, Erdogan i njegov ministar vanjskih poslova razgovarali su s regionalnim silama, Sjedinjenim Državama i drugima. Međutim, izraelski izaslanik u Ankari rekao je da je prerano razgovarati o posredovanju.

Obraćajući se svojoj vladajućoj AK Partiji u parlamentu, Erdogan je rekao da čak i rat ima “moralna načela”, ali da je eskalacija od vikenda “veoma ozbiljno” to narušila.

“Spriječavanje ljudi da zadovolje svoje najosnovnije potrebe i bombardovanje stanova u kojima žive civili – ukratko, vođenje sukoba koristeći svaku vrstu sramotne metode – nije rat, to je masakr“, rekao je on, komentarišući odluku Izraela da isključi struju i vodu u Gazi i uništavanje infrastrukture.

Kako navodi Reuters, Turska, koja je u prošlosti podržavala Palestince i bila domaćin članovima Hamasa, radi na popravljanju odnosa s Izraelom nakon godina neprijateljstva. Za razliku od Evropske unije i SAD-a, Ankara ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Iako otvoreno ne krivi Izrael, Turska tvrdi da su borbe uzrokovane godinama nepravde protiv Palestinaca i da je jedini put ka miru formiranje suverene palestinske države rješenjem “dvije države”.

Erdogan je kritikovao izraelske “nesrazmjerne” napade na Gazu, navodeći da za njih “nema etičke osnove” i pozvao svijet da se ne zauzima slijepo za jednu stranu. Upozorio je da bi nedostatak rješenja osnovnog pitanja dovelo do novih, nasilnijih sukoba.

Pozvao je Zapad da “zauzme poziciju između strana koja je poštena, pravedna i zasnovana na humanitarnoj ravnoteži”.

“Svi bi se trebali suzdržati od djela koja će u potpunosti kazniti palestinski narod, kao što je blokiranje humanitarne pomoći“, rekao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()