Erdogan: Nema razlike između postupaka Hitlera i onoga što danas radi Netanyahu

Za naučnike koji se suočavaju sa pritiskom zbog odbrane ljudskog dostojanstva u Gazi, vrata turskih univerziteta su im otvorena, poručio je Erdogan

27.12.2023. 18:29
  • Podijeli:
redžep tajip erdogan, 6 dec 2023 - profimedia-6574a3032080c.webp Foto: Profimedia

Nema nikakve razlike između onoga što izraelski premijer Benjamin Netanyahu radi u višemjesečnim napadima na Gazu i onoga što je nacistički vođa Adolf Hitler učinio prije nekoliko decenija, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Po čemu se ti (Netanyahu) razlikuješ od Hitlera? Ovi (postupci) će nadmaštiti i Hitlera. Postoji li nešto što Netanyahu radi što je manje u odnosu na Hitlera? Ne - rekao je Erodgan govoreći u srijedu na ceremoniji dodjele nagrada u oblasti nauke u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je rekao da se danas naučnici širom svijeta, koji imaju hrabrosti osuditi ugnjetavanje i progon u Gazi, suočavaju s pritiskom i prijetnjama, referirajući se na otpuštanje akademskih radnika u SAD-u i drugim zemljama jer su pružili podršku Palestincima.

Za naučnike koji se suočavaju sa pritiskom zbog odbrane ljudskog dostojanstva u Gazi, vrata turskih univerziteta su im otvorena, poručio je Erdogan.

"Shvatili smo da su institucije koje puno govore i troše velike budžete potpuno prazne kada je riječ o Izraelu i njegovim zvjerstvima",  rekao je predsjednik Erdogan, te dodao:

"Od Vijeća sigurnosti UN-a do novinarskih organizacija, od EU-a do novinarskih grupa, sve institucije koje služe kao apostoli demokratije su propale (zbog izraelskih napada na Gazu).

Ne samo međunarodne organizacije već i prestižni zapadni univerziteti nisu uspjeli po pitanju Gaze", , dodao je Erdogan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()