Erdogan naljutio Izraelce: Mir moguć samo uz nezavisnost Palestine

On je istakao da će Turska uložiti neophodne diplomatske napore da što prije okonča konfrontaciju i smanji napetost

08.10.2023. 20:47
  • Podijeli:
recep tayyip erdogan reuters-650a9e6a8533a.webp Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je mir na Bliskom istoku moguć samo uz nezavisnost Palestine, misleći na primjenu rezolucije UN iz 2012. godine o stvaranju nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine.

"Osiguranje održivog mira na Bliskom istoku moguće je samo uz konačno rješenje palestinskog problema. Nema potrebe za raspirivanjem vatre, pravedan mir nema gubitnika, palestinsko pitanje mora biti riješeno na osnovu međunarodnog prava i priznanja koegzistencije dvije države", rekao je Erdogan.

On je istakao da će Turska uložiti neophodne diplomatske napore da što prije okonča konfrontaciju i smanji napetost, prenio je televizijski kanal TRT Haber.

"Nažalost, Jerusalim, koji je vijekovima smatran zemljom mira, postao je simbol napetosti gdje se krše prava muslimana. Priznavanje palestinske države sa prijestonicom u istočnom Jerusalimu je hitna potreba koja se ne može odlagati", istakao je Erdogan.

Prema podacima vlade Izraela, više od 600 Izraelaca ubijeno je u napadima iz Gaze od juče.

Vjeruje se da je čak 100 vojnika i civila oteto kada su palestinski borci prešli granicu i izvršili raciju u naseljima, javio je Bi-Bi-Si.

Palestinski zvaničnici kažu da je u uzvratnim izraelskim vazdušnim udarima poginulo najmanje 370 ljudi u Pojasu Gaze, a 2.200 je ranjeno.

Takođe, jedan britanski državljanin, DŽejk Marlou, nestao je u Izraelu. On je u vrijeme napada radio na zabavi na otvorenom u blizini granice sa Gazom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()