Erdogan i Putin razgovarali o strateškim projektima i trgovinskim ciljevima

Sastanak na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju

03.07.2024. 18:00
  • Podijeli:
putun erdogan tanjug sputnjik ap-64f5f08527898.webp Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u srijedu kako bi razgovarali o bilateralnim i globalnim pitanjima u Astani, glavnom gradu Kazahstana, na marginama 24. samita šefova država Šangajske organizacije za saradnju, javlja Anadolu.

"S Rusijom razgovaramo i o nuklearnoj centrali u Sinopu. Vjerujem da ćemo načiniti ozbiljne korake u vezi s tim", rekao je Erdogan, misleći na planiranu izgradnju elektrane u crnomorskoj regiji Turske.

To bi bila druga nuklearna elektrana u Turskoj, uz Akkuyu u Mersinu u južnoj Turskoj, i druga izgrađena kroz partnerstvo s Moskvom.

„Cilj nam je ostvariti obim trgovinske saradnje u visini od 100 milijardi dolara između Turske i Rusije, potencijal za to već imamo“, rekao je turski predsjednik.

Ruski predsjednik Putin na sastanku s Erdoganom je rekao da uprkos svim poteškoćama u svijetu, odnosi Rusije i Turske napreduju korak po korak.

On je istakao napredak u njihovim "strateškim projektima" i rekordne brojke u turizmu, sa 6,7 ​​miliona ruskih turista koji su prošle godine posjetili Turkiye.

Erdogan na sastanku u Astani pozvao Putina u posjetu Turskoj, a ruski predsjednik je kazao da će posjeta Ankari sasvim sigurno biti realizovana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()