Dugin: budućnost zavisi od toga ko će pobijediti u ratu

Uticajni ruski filozof i geopolitčar zaključuje da je Rusija satjerana uza zid i da joj preostaje samo da pobijedi

20.09.2022. 08:40
  • Podijeli:
Aleksandar Dugin_Reuters-1663581497133.webp Foto: Reuters

Ruski filozof i geopolitičar Aleksandar Dugin ističe da je počeo treći svjetski rat i da budućnost svijeta zavisi od toga ko će u njemu pobijediti.

Rusija je već stupila u rat. Kina, koja je još jedan moćni suvereni pol, samo što nije stupila. Zato ne čudi što je Rusija u vatrenom obruču.

Raspirivanje sukoba na granicama Rusije i direktni udari po njenim regionima – Krimu, Belgorodu, Voronježu, Kursku, Rostovskoj i Krasnodarskoj oblasti – sve su to elementi strategije za gušenje Rusije, odnosno plana "Anakonda" za kojom SAD posežu refleksno, ocjenjuje Dugin, a prenosi portal "Fakti".

On smatra da je specijalna operacija u Ukrajini prerasla u rat. I to ne rat između Rusije i Ukrajine, već rat između Zapada i Rusije.

Nije važno čijim se rukama Amerika bori, ali udari "Himarsa" na nuklearku Zaporožje mogu se protumačiti kao pokušaj nuklearnog udara na Rusiju - upozorava Dugin.

On procjenjuje da bi svi ciljevi novog svjetskog poretka bili ostvareni da SAD i NATO, sa cijelim kolektivnim Zapadom, nisu počeli da pomažu Ukrajini, piše Srna.

Ali, pravi rat je počeo. Zapad je prešao sve crvene linije. To je nepovratno -ističe Dugin.

Geopolitički rat kolektivnog Zapada protiv Rusije vodi se bez prekida. Samo se etape smjenjuju - hladna zamjenjuje vruću. Sada je vruća, ne može da bude vrelija, a sve je zbog toga što Zapad nije zadovoljan samim postojanjem nezavisne Rusije, smatra ruski geopolitičar.

Prvo što treba učiniti u ovakvoj situaciji jeste prihvatiti stvari onakve kakve jesu. Moramo se potpuno probuditi.

Ako ubica uđe u kuću, manje je vjerovatno da će domaćini preživjeti ako spavaju nego ako su budni - objašnjava Dugin i poručuje u autorskom tekstu:

Kada svi spavaju, nema šanse za spas! Rusijo, probudi se!

Dugin savjetuje da se ponovo izgradi politički i društveni sistem Rusije i proglasi ratno stanje u regionima koji su najugroženiji.

Uvedimo ratno stanje, prestrojimo se prema devizi "Sve za front, sve za pobjedu". I preuzmimo odgovornost. Ako nešto odradimo u pretjeranoj žurbi, imaćemo kada da popravimo. A šta ako zakasnimo?!

Dugin napominje da je potrebno i prestrojavanje ekonomije.

Opremanje naših trupa svim što im je potrebno – od oružja, bespilotnih letjelica, pancira i bezbjednih komunikacija, odjeće i lijekova - to je zadatak svih. To je danas pitanje života i smrti.

Prema njgovom mišljenju, Rusiji je potrebna mobilizacija društva, a ne totalna mobilizacija.

Potrebni su nam kvalifikovani rezervisti sa vojnim iskustvom koji će dobiti svu potrebnu opremu i kojima će biti obezbijeđeni psihički i materijalni uslovi. Mobilizacija treba da bude i informativna.

LJudima treba objasniti šta su naše tradicije, ideali i vrijednosti za koje sada prolivamo krv, trpimo lišavanja, dobijamo udarce? Zatim ko su naši neprijatelji, otkud njihova mržnja prema nama, zašto su odlučili da nas unište, i kakav svijet žele da izgrade...

Ruski naučnici, umjetnici, filozofi, novinari i nastavnici moraju uvijek iznova davati jasne odgovore na ova pitanja - navodi Dugin i objašnjava:

Kolektivni Zapad se bori za svoju planetarnu dominaciju, a Rusija samo za život, za svoje pravo da bude ono što jeste. Oni mogu i ustuknuti, oni imaju kuda, a Rusija - ne.

Uticajni ruski filozof i geopolitčar zaključuje da je Rusija satjerana uza zid i da joj preostaje samo da pobijedi. U ime svojih palih. I u ime živih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()