Drugi krug izbora u Iranu: Tijesna utrka između umjerenog Pezeshkiana i tvrdolinijaša Jalilija

Drugi krug je uslijedio nakon glasanja održanog 28. Juna, kada je zabilježena historijski najmanja izlaznost birača

05.07.2024. 18:49
  • Podijeli:
iran izbori-667fca2ed22a4.webp Foto: AP Photo/Omar Sanadiki

U Iranu su jutros otvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će se, kako navodi Reuters, pokazati kolika je među građanima podrška za klerikalne vladare zemlje u vrijeme regionalnih tenzija i sukoba sa Zapadom oko nuklearnog programa Teherana.

Državna televizija saopštila je da su biračka mjesta otvorena u 8 ujutro po lokalnom vremenu i da će glasanje trajati do 18 sati. Međutim, kako navodi Reuters, ovo se obično produži do ponoći. Konačan rezultat bit će objavljen u subotu, iako bi preliminarne brojke mogle biti poznate ranije ranije.

Drugi krug je uslijedio nakon glasanja održanog 28. Juna, kada je zabilježena historijski najmanja izlaznost birača. Više od 60% birača nije glasalo u prvom krugu vanrednih izbora za nasljednika Ebrahima Raisija, koji je preminuo u padu helikoptera u maju.

Tijesna je utrka između umjerenog kandidata Masouda Pezeshkiana i tvrdolinijaškog bivšeg nuklearnog pregovarača Saeeda Jalilija.

Iako će rezultat izbora imati malo utjecaja na politiku Irana, predsjednik će biti usko uključen u odabir nasljednika ajatolaha Alija Khameneija, 85-godišnjeg iranskog vrhovnog vođe koji ima glavnu riječ u zemlji.

Khamenei je rekao za državne medije da je interes ljudi veći za drugi krug izbora.

On je u srijedu priznao da je zabilježen “manji odziv od očekivanog” u ranijem krugu, ali je rekao da je “pogrešno pretpostaviti da su oni koji su bili suzdržani u prvom krugu protiv islamske vladavine”.

Kako navodi Reuters, izlaznost birača je pala u posljednje četiri godine, što kritičari kažu da pokazuje da je podrška sistemu erodirala usred sve većeg nezadovoljstva javnosti zbog ekonomskih poteškoća i ograničavanja političkih i društvenih sloboda.

Samo 48% birača učestvovalo je na izborima 2021. koji su doveli Raisija na vlast, a izlaznost je bila 41% na parlamentarnim izborima u martu.

Izbori se poklapaju sa eskalacijom regionalnih tenzija zbog rata između Izraela i iranskih saveznika Hamasa u Gazi i Hezbollaha u Libanu, kao i pojačanog pritiska Zapada na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

Ne očekuje se da će sljedeći predsjednik proizvesti bilo kakvu veliku promjenu u politici iranskog nuklearnog programa ili promjenu u podršci militantnim grupama širom Bliskog istoka, ali on svakodnevno vodi vladu i može utjecati na ton iranske vanjske i unutrašnje politike, piše Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()