Dramatičan razgovor Blinkena s izraelskim ratnim kabinetom: Nemate puno vremena za uništenje Hamasa

Procurile informacije

30.11.2023. 22:37
  • Podijeli:
blinken natanjahu AP PhotoJacquelyn Martin, pool via Tanjug-652e4100b97c1.webp Foto: AP PhotoJacquelyn Martin via Tanjug

Prema izjavama s današnjeg sastanka izraelskog ratnog kabineta koje su procurile u javnost, a na kojem je bio i američki državni sekretar Antony Blinken, on je rekao Izraelu da ima sedmice, a ne mjesece, da završi svoj cilj da uništi Hamas.

Blinken je kazao da Izrael ne može djelovati na jugu Gaze na isti način kao na sjeveru.

Američka administracija je više puta podržala cilj Izraela da eliminiše Hamas, ali je naznačila da je sve više zabrinuta zbog civilnih žrtava i općeg uništenja u Pojasu Gaze koji kontrolira Hamas.

Blinkenove izjave citirao je izraelski Channel 12.

"Ne možete djelovati na jugu Gaze na način na koji ste to učinili na sjeveru. Tamo živi dva miliona Palestinaca. Morate evakuisati manje ljudi iz njihovih domova, biti precizniji u napadima, ne pogoditi objekte UN-a i osigurati dovoljno zaštićenih područja (za civile). A ako ne? Onda ne napadati tamo gdje ima civilnog stanovništva. Koji je vaš način djelovanja?", upitao je šefa Izraelskih odbrambenih snaga Herzi Halevia.

On je odgovorio da Izraelci slijede nekoliko načela - proporcionalnost, razlikovanje i zakone rata.

"Bilo je slučajeva gdje smo napali na temelju tih načela i slučajeva gdje smo odlučili ne napasti, jer smo čekali bolju priliku", kazao je Halevi.

Zatim se prisutnima obratio ministar odbrane Izraela Yoav Gallant.

"Cijelo izraelsko društvo ujedinjeno je oko cilja demontaže Hamasa, čak i ako to potraje mjesecima", kazao je Gallant.

"Ne mislim da imate kredit za to", odgovorio je Blinken izraelskom ministru.

Također Blinken je govorio i o budućnosti Gaze nakon Hamasa.

"Ne želite Palestinsku vlast dan nakon (poraza Hamasa). Mi to razumijemo. Najbolji način da se ubije ideja jest donijeti bolju ideju. Ostale države u regiji trebaju znati što planirate", upitao je Blinken.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije se složio.

"Dok sjedim na ovoj stolici, Palestinska vlast, koja podržava, obrazuje i finansira teror, neće vladati Gazom dan nakon Hamasa", kazao je Netanyahu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()