Donald Trump će morati svjedočiti o događajima 6. januara prošle godine

Komitet odluku donio jednoglasno

13.10.2022. 22:43
  • Podijeli:
Donald_Trump_0909_foto_Reuters.jpg Foto: Foto: Reuters

Komitet američkog Kongresa obavezao je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da svjedoči u sklopu istrage o dešavanjima 6. januara prošle godine kada je došlo do nereda u Capitolu, javlja Anadolija.

Komitet je danas izglasao da se uputi sudski poziv bivšem predsjedniku koji će ga prisiliti da svjedoči u sklopu istrage.

Odluka je donesena jednoglasno, sa devet glasova za, u cilju da prinudi Trumpa da svjedoči, a zatraženo je i da dostavi tražena dokumenta.

Uoči glasanja, odlazeća republikanska kongresmenka Liz Cheney rekla je da komisija "sada ima dovoljno informacija da odgovori na mnoga kritična pitanja koja postavlja Kongres", ali sada treba da čuje "centralnog igrača 6. januara".

Ona je ukazala na više od 30 svjedoka koji su prethodno dovedeni da svjedoče koji su se pozivali na svoje pravo protiv samooptuživanja, od kojih su mnogi to učinili odgovarajući na pitanja o njihovoj interakciji s Trumpom.

"U jednom trenutku Ministarstvo pravde će možda otkriti činjenice koje ovi i drugi svjedoci trenutno kriju", rekla je ona.

Dodala je da je njihova dužnost prema njihovoj zemlji, djeci i Ustavu da traže odgovore direktno od čovjeka koji je sve to pokrenuo.

"I svaki Amerikanac ima pravo na te odgovore. Dakle, djelujemo sada da zaštitimo našu zemlju", dodala je ona.

Nije jasno hoće li se Trump odazvati, a njegov bivši glavni strateg Steve Bannon proglašen je krivim u julu po dvije optužbe za nepoštivanje Kongresa jer se nije pojavio pred komisijom i predao dokumentaciju koja je tražena.

Po optužnici Bannonu prijeti kazna do godinu dana zatvora i novčana od 100 do 100.000 dolara, a presuda mu je zakazana za 21. oktobar.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()