Detalji o napadaču: Juraj Cintula osnovao "Pokret protiv nasilja"

Napravio peticiju

15.05.2024. 21:30
  • Podijeli:
atentator fico reuters-6644d374e423f.webp Foto: Reuters

Juraj Cintula je identifikovan kao osumnjičeni za napad na Roberta Fica, pjesnik i osnivač ''Pokreta protiv nasilja'', prenosi  slovačka Pravda.

Pokrenuo peticiju

Cintula legalno posjeduje pištolj iz kojeg je pucao na Fica, saopćili su tamošnji mediji.

Živi u mjestu Levice, a jedan je od osnivača književnog kluba ''Duh'', u kojem je aktivan od 2005. godine.

Napisao je tri zbirke poezije, jedan roman i zbirku priča, a od 2015. član je Udruženja slovačkih književnika.

U žižu javnosti prvi put je dospio 2016., kada je, dok je radio kao obezbjeđenje u robnoj kući, napadnut. Tada mu je mlađi muškarac nanio povrede na glavi, zbog čega je dugo odsustvovao s posla.

Nakon toga, pokrenuo je peticiju za osnivanje Pokreta protiv nasilja.

- Nasilje je česta ljudska reakcija, jedan oblik izražavanja običnog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne i nasilni - pisalo je u tekstu te peticije.

Pokret je pozivao na suprotstavljanje nasilju bilo koje vrste, od vanrednog stanja do fizičkog ili psihičkog nasilja u porodici'.

Cintula važi za velikog kritičara vlasti u Slovačkoj, a najviše je kritikovao Fica zbog toga što, prema njegovim riječima, nije činio dovoljno da zaustavi kockanje u zemlji.

- U svakom gradu i selu postoji automat na kome kockari masturbiraju za novac pozajmljen od porodice ili poznanika, pa to je desetine hiljada eura. Šta država radi po tom pitanju? - napisao je na svom blogu na stranici književnog kluba.

Van opasnosti

Podsjećamo, na Fica je ranije danas izvršen atentat, a poslije niza oprečnih informacija vlada je saopćila da mu je život ugrožen i da je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na Ficovom Fejsbuk nalogu navedeno je da je u životnoj opasnosti, bez preciziranja gdje je pogođen.

Slovački mediji su prenijeli da je atentator prišao iz mase Ficu u gradu Handlova, gdje se održavala sjednica vlade i da mu je uzviknuo "Robo, dođi ovamo", pre nego što je ispalio dva ili tri hica u njega.

Fica su tjelohranitelji ubacili u automobil poslije čega je prebačen helikopterom u bolnicu, a policija je odmah savladala napadača.

Mediji su prenijeli informaciju da je premijer operiran i da je trenutno van životne opasnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()