Desetine izraelskih doseljenika ponovo upalo u al-Aksu

Očevici su ispričali za Anadoliju da su desetine doseljenika upale u džamiju u grupama kroz kapiju Al-Mughrabi

03.10.2023. 13:31
  • Podijeli:
al_aksa_izraelski_doseljenici_anadolija 1-651bd63b754b8.webp Foto: Anadolija

Desetine izraelskih doseljenika u utorak su upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) četvrtog dana jevrejskog praznika Sukot, javlja Anadolija.

Praznik Sukot ove godine se obilježava od 29. septembra do 6. oktobra.

Sezona jevrejskih praznika je počela obilježavanjem praznika Rosh Hashanaha, vjerske Nove godine po hebrejskom kalendaru, 15. septembra.

 

Dodali su i da je policija je uvela starosno ograničenje i spriječila mlade Palestince da uđu u džamiju.

Prema informacijama zvaničnika Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu više od 1.100 doseljenika upalo je u kompleks džamije u ponedjeljak, dok je oko 860 doseljenika upalo u Al-Aksu.

Izraelska policija počela je dopuštati upade doseljenika u kompleks džamije Al-Aksa 2003. godine, uprkos ponovljenim osudama Palestinaca.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()