Demonstracije u Izraelu: Sve više ljudi pred parlamentom

Guardianova dopisnica objavila je snimku ogromnog broja zastava (među kojima je i par palestinskih te LGBT zastava) na vrhuncu "najvećeg protesta u historiji Izraela"

27.03.2023. 17:16
  • Podijeli:
Izrael Protesti_Twitter-640e016ad3a1d.webp Foto: Twitter

Pred izraelskim parlamentom okuplja se sve veći broj demonstranata protiv sporne pravosudne reforme.  Guardianova dopisnica objavila je snimku ogromnog broja zastava (među kojima je i par palestinskih te LGBT zastava) na vrhuncu "najvećeg protesta u historiji Izraela".

Izraelski mediji javljaju da je Netanyahu rekao američki dužnosnicimad da će odustati od sporne pravosudne reforme, ali još uvijek se ne zna kad će se obratiti javnosti.

Izraelski političar: Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael
Izraelska vladajuća koalicija je u haotičnom stanju nakon sinoćnjih masovnih protesta koji su izbili nakon smjene ministra odbrane. Sve je veći pritisak na vladu da zaustavi pravosudnu reformu zbog koje Izraelci burno prosvjeduju već sedmicama.

Burne scene odvijale su se i u izraelskom parlamentu, u kojem su opozicioni zastupnici žestoko verbalno napali Simchu Rothmana, predsjednika odbora koji je predložio spornu pravosudnu reformu, pri čemu su vikali: "Sramota! Sramota!"

"Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael. Za to nisu potrebni Hamas ni Hezbollah", rekao je jedan oporbeni političar Rothmanu, čiji odbor za Ustav je odobrio da sporna pravosudna reforma prođe proces potreban prije ratifikacije. "Ovaj zakon je izbalansiran i dobar za Izrael", odgovorio je Rothman.

Njemačka vlada: Zabrinuti smo zbog Izraela
Njemčaka vlada izrazila je danas zabrinutost eskalacijom zbivanja u vezi s pravosudnom reformom u Izraelu, zbog koje su sinoć održani masovni protesti, a danas je krovna sindikalna organizacija pozvala na opći štrajk.

Opozicioni: Izrael nikada nije bio bliže raspadu
Opozicioni čelnik Yair Lapid rekao je da kriza u Izraelu dovodi zemlju do ruba nakon što su sindikati pokrenuli štrajk širom zemlje, prijeteći da će paralizirati privredu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()