Da li će Trump morati u zatvor i može li se kandidovati na izborima iako je osuđen

Kriv po 34 tačke optužbe

31.05.2024. 08:15
  • Podijeli:
donald trump reuters-66595c11ad0e5.webp Foto: Reuters

Njujorška porota je osudila bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa po 34 tačke optužnice. Bez obzira na to što je osuđen za najteža krivična djela, on ipak može biti izabran za predsjednika. Njegova konačna kazna pak, zavisit će od sudije, koji tek treba da je izrekne.

Sudija Juan Merchan odredio je izricanje Trumpove kazne za 10 ujutro po istočnom vremenu 11. jula. Merchan bi Trumpa mogao osuditi na uslovnu kaznu ili do četiri godine zatvora po svakoj tački optužnice, s maksimalno 20 godina.

Trump će za sada, bez obzira na presudu, ostati van zatvora zato što tužioci nisu tražili da položi ikakvu garanciju. Osim toga, očekuje se da će se Trumpov advokatski tim žaliti na presudu i na taj način će odgoditi njeno izvršenje.

On se do sada uvijek dosljedno žalio na sudske presude protiv njega u nastojanju da odgodi postupak ili na kraju svoj slučaj preda sudu, koji bi mogao stati na njegovu stranu. Slučaj iz New Yorka nije ništa drugačiji.

Kada govorimo o njegovom kandidovanju na izbore i pravu na glasanje, situacija se čini jasnom - Trump može biti kandidat za predsjednika SAD-a. Međutim, ono što bi mu moglo biti uskraćeno je pravo glasa, u slučaju da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Profesor prava sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu Richard L. Hasen, jedan od vodećih stručnjaka za izborno pravo u zemlji, dosljedno je govorio da ništa u Ustavu SAD-a ne sprječava osuđenog kriminalca da se kandiduje za najvišu funkciju u zemlji.

"Pravno, ništa se ne mijenja s Trumpovim statusom kandidata. Ustav sadrži samo ograničene kvalifikacije za kandidovanje za funkciju (biti najmanje 35 godina, rođeni državljanin i najmanje 14 godina stanovnik SAD)", napisao je Hasen u svom blogu o izbornom zakonu u četvrtak.

S druge strane, Florida, čiji je Trump stanovnik, ima prilično drakonske kazne za ljude koji su osuđeni za krivična djela. Stoga, njegovo pravo na glasanje, zavisit će od toga da li će dobiti zatvorsku kaznu i da li će je odslužiti do izbora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()