Civili u sirijskoj provinciji Idlib bore se da prežive

Na ekstremnim vrućinama žive u improviziranim šatorima

20.09.2022. 11:43
  • Podijeli:
sirija_vrucine_anadolija 1-1663667133091.webp Foto: Anadolija

Civili koje su režimske snage Bashara al-Assada prisilno raselile u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib bore se za preživljavanje u jeku ekstremnih sezonskih vrućina u svojim improviziranim šatorima, javlja Anadolija.

Temperature zraka u Idlibu tokom dana dostižu 43 stepena Celzijusa, što dodatno otežava život u šatorima u kojima žive uglavnom raseljene žene i djeca.

Unutar šatora temperatura povremeno raste i do 50 stepeni, što predstavlja veliki rizik po zdravlje civila koji su u tim šatorima zbrinuti.

Ljekar Ahmed Hamdam, koji radi u bolnici Sirijsko-američkog medicinskog društva (SAMS) u provinciji Idlib, rekao je za AA da su djeca zbog ekstremnih ljetnih vrućina dobila mnoge bolesti, a najčešće trovanje hranom i toplotne udare.

“U šatorima nema uređaja kao što su klima-uređaji ili ventilatori. Posebno su bebe ugrožene. One se suočavaju sa bolestima kao što su crijevne infekcije, otežano disanje i tahikardija“, rekao je Hamdan.

Hamza Dibo, šef kampa Riyfein u regiji Harbanus na sjeveru Idliba, također je kazao da je mještanima šatorskih naselja potrebno hitno osigurati elementarne životne uvjete.

“Humanitarne organizacije daju 28 litara vode porodici dnevno. Ne možemo naći dovoljno vode za piće. Temperatura zraka je između 40 i 42 stepena. U našem kampu žive 103 porodice. Zahtijevamo da organizacije za humanitarnu pomoć povećaju podršku civilima u vodi u ekstremno vrućim ljetnim danima. U vrućim danima nemamo skloništa osim šatora i hladovine drveća. Hospitalizirali smo veliki broj djece koja su zbog visoke temperature imala neke bolesti, posebno trovanja“, rekao je Dibo.

Jedan od raseljenih smještenih u takve kampove Ibrahim Rahmun rekao je da zbog ekstremne vrućine, stanovnici kampa pate od mnogih bolesti kao što su dijareja, upala krajnika, crijevne upale i infekcije.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika. Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()