"Charlie Hebdo" uzdrmao Iran, masovni protesti u Teheranu

Reakcija na karikature ajatolaha Hamneija

08.01.2023. 17:23
  • Podijeli:
Protesti u Iranu1_Anadolija-63bae635cd103.webp Foto: Anadolija

Iranci su protestovali protiv Francuske zbog karikatura koje sadrže "uvredu" na račun vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, objavljenih u francuskom satiričnom časopisu "Charlie Hebdo", javlja Anadolija.

Veliki broj ljudi se okupio ispred zgrade ambasade Francuske u Teheranu, reagujući na karikature u časopisu, uzvikujući slogane poput "Sramota za Francusku, zaustavi neprijateljstvo", "Dole Engleska, dole Izrael", "Dole Francuska, dole s Amerikom".

Nisu intervenisale sigurnosne snage. Grupa se brzo razišla.

Francuski satirički časopis "Charlie Hebdo" objavio je karikature vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija u sklopu podrške protestima u Iranu.

Pozivajući francuskog ambasadora u Teheranu Nicolasa Rochea u Ministarstvo vanjskih poslova, Iran je dao notu francuskoj vladi.

Iranske vlasti zatvorile su francuski institut u Teheranu, koji djeluje u okviru francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()