Buckinghamska palata odbila je da vrati tijelo etiopijskog princa Alemajehua

Etiopski princ sahranjen u zamku Windsor prije 144 godine

23.05.2023. 15:10
  • Podijeli:
buckinghamska_palaca_tuzlanski.ba 1-646cd33c651c9.webp Foto: Tuzlanski.ba

Buckinghamska palata odbila je da vrati tijelo člana etiopske kraljevske porodica, princa Alemajehua koji je sahranjen u zamku Windsor prije 144 godine, javlja Anadolija.

Princ Alemajehu je kao siroče stigao u Veliku Britaniju sa samo sedam godina, jer mu je majka preminula tokom putovanja.

Bio je siroče kojeg je obožavala i finansijski podržavala kraljica Viktorija i koji je umro u 18. godini.

Njegova porodica sada traži da se posmrtni ostaci mladog princa vrate u Etiopiju.

Međutim, Buckinghamska palata je još jednom odbila poziv, rekavši da će uklanjanje tijela utjecati na posmrtne ostatke drugih osoba sahranjenih u katakombama kapele Svetog Georgea u Windsoru.

"Vrlo je malo vjerovatno da bi bilo moguće ekshumirati posmrtne ostatke, a da se ne naruši mjesto odmora značajnog broja drugih u blizini", naveli su iz palate.

Ambasadorka Etiopije u Londonu Fesseha Shawel Gebre je 2019. godine pozvala kraljicu Elizabethu II da razmisli kako bi se osjećala da je jedan od njenih rođaka sahranjen u stranoj zemlji.

Insistirala je na tome da je dječak "ukraden".

Etiopska vlada je ranije rekla da će ponavljati svoj zahtjev na svakom sastanku njenih ministara s britanskim kolegama.

Princ Alemayehu bio je jedini zakoniti sin etiopskog cara Tewodrosa II. Doveden je u Veliku Britaniju sa sedam godina nakon što mu je otac umro 1868. godine, nakon poraza od britanskih trupa u bici kod Magdale u Etiopiji.

Alemayehu je umro od bolesti pluća sa samo 18 godina, 1879. godine, a kraljica je organizovala njegovu sahranu u Windsoru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()