Broj zahtjeva za azil u Evropskoj uniji u 2023. premašit će milion

Prema riječima Gregori, broj zahtjeva za azil u 2023. će stoga biti ‘očigledno iznad milion’. Slovenka sumnja da taj broj neće odmah pasti u narednim godinama

26.12.2023. 16:15
  • Podijeli:
migranti italija AP PhotoFrancisco Seco, File via Tanjug-6554d6edc7b1c.webp Foto: AP PhotoFrancisco Seco, File via Tanjug

Broj zahtjeva za azil u Evropskoj uniji ove godine će 'očito' premašiti milion, rekla je u utorak čelnica evropske agencije za azil EUAA Nina Gregori njemačkoj medijskoj grupi Funke. U oktobru je registrovan najveći broj mjesečnih zahtjeva za azil u posljednjih sedam godina, prenosi Belga.

Ukupan broj za 2023. ostaje da se vidi, ali na kraju oktobra broj je već iznosio 937.000, što je povećanje od 22 posto u odnosu na isti period prošle godine. U oktobru je u EU registrovano 123.000 zahtjeva za azil, što je najveća mjesečna brojka u posljednjih sedam godina.

Prema riječima Gregori, broj zahtjeva za azil u 2023. će stoga biti ‘očigledno iznad milion’. Slovenka sumnja da taj broj neće odmah pasti u narednim godinama.

"Svijet oko nas postaje sve nestabilniji", kaže ona.

U Belgiji su 32.203 osobe podnijele zahtjev za međunarodnu zaštitu od 1. januara do kraja novembra, prema podacima Generalnog komesara za izbjeglice i lica bez državljanstva.

Dvadeset i sedam država članica EU imaju ukupno oko 450 miliona stanovnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()