Bosanac u Austriji patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare

Njegov cilj je pronaći i iskoristiti nove prostore za obnovljivu energiju

25.01.2023. 19:45
  • Podijeli:
Ibrahim Sagerer-Forić_foto_FB-63ce4de6d26d3.webp Foto: Facebook

Bosanac u Austriji Ibrahim Sagerer-Forić patentirao je revolucionarnu vjetroturbinu za žičare, a trenutno traži operatere žičara kao partnere za testiranje, objavio je na Facebook stranici Edhem Čustović.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Bilo da se radi o skijaškim žičarama ili normalnim žičarama: s BergWind turbinama proizvodite električnu energiju izvan radnog vremena, povećavate ekonomičnost korištenja svojih žičara i dajete veliki doprinos zaštiti klime i održivom turizmu.

BergWind je start-up iz Austrije, čij je osnivač Ibrahim Sagerer-Forić. Njegov cilj je pronaći i iskoristiti nove prostore za obnovljivu energiju. Uz patentirane energetske module BergWind, razne žičare mogu se nadograditi u solarne i vjetroelektrane.

Energetske module BergWind dizajnira zajedno sa evropskim proizvođačima vjetroturbina. Ovo su vjetroturbine koje se mogu stegnuti za vučne žičare/sedežnice ili čak garažirati u gondolama! Tako se vjetroturbine mogu jednostavno i modularno instalirati, proširiti i održavati na postojećoj infrastrukturi u vjetrovitim planinama. Izgradnja tornjeva i transport pokretnom dizalicom ili helikopterom nije potrebna.

Prvi prototip BergWind turbine uspješno je testiran. Sagledan je utjecaj opterećenja vjetrom na težište cjelokupne konstrukcije i moguće vibracije. Ispitivanja su također obavljena pri malim brzinama vjetra od 2m/s kako bi se pratilo ponašanje pri poletanju.

Funkcija inovativnog ovjesa turbine i praćenje vjetra mogu se dokazati bez ikakvih problema. Zatim je planiran pilot projekat u kojem će se 3 turbine postaviti na vučnu dizalicu i testirati na dugoročnom testu.

Ibrahim ima diplomu znanosti (procesno inženjerstvo) i magisterij (konstrukcija postrojenja) na Sveučilištu primijenjenih znanosti Gornje Austrije. Više od 20 godina radi za Lenzing Group (firma koja se bavi razvoj inovativnih postrojenja i procesnih tehnologija oko celuloznih vlakana i srodnih rješenja), gdje je trenutno globalni stručnjak za istraživanje i razvoj.

Ibrahim i BergWind trenutno traže operatere žičara koji žele da s njima provedu prvu pilot studiju. Ima li koga iz Bosne i Hercegovine da napravimo poveznicu sa Ibrahimom?"

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()