Borel: Izbjeći dalju eskalaciju sukoba

U američkim udarima iz vazduha na dijelove Sirije poginuli su civili i pričinjena je znatna šteta, saopštila je potom sirijska vojska

03.02.2024. 12:42
  • Podijeli:
Tan2023-10-1407152391_6 žozep borelj AP PhotoNg Han Guan (1)-652a32d295870.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borel zatražio je danas od svih strana da izbjegnu dalju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku nakon što je Amerika tokom noći izvršila udare na položaje grupacija koje se dovode u vezu sa Iranom u Siriji i Iraku.

"Svi bi trebalo da pokušaju da izbjegnu eskalaciju situacije", rekao je Borel na sastanku šefova evropskih diplomatija u Briselu, prenosi agencija "France Press".

Borel nije direktno pominjao Ameirku, ali je u više navrata istakao da je Bliski istok "bojler koji bi mogao da eksplodira".

On je pri tom ukazao na sukob u Pojasu Gaze, nasilje duž granice Libana i Izraela, bombardovanje u Iraku i Siriji, te napade na brodove u Crvenom moru.

EU kasnije ovog mjeseca planira pokretanje pomorske misije u Crvenom moru radi pomoći u zaštiti međunarodnih brodova od napada Huta iz Jemena.

Borel je naveo da će misija biti "odbrambena" i da neće biti uključeni napadi na pobunjenike u Jemenu.

Američke snage saopštile su da su tokom noći izvršeni udari na 85 ciljeva u Iraku i Siriji kao odgovor na napad dronom na bazu američke vojske u Jordanu prije sedam dana, kada je poginulo sedam, a ranjeno više od 40 vojnika.

U američkim udarima iz vazduha na dijelove Sirije poginuli su civili i pričinjena je znatna šteta, saopštila je potom sirijska vojska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()